CRNA GORA

Ono po čemu je Crna Gora specifična je svakako raznolikost njenog prostranstva. Kao rijetko gdje u svijetu možete ujutru se možete kupati i sunčati na moru, ručati na nakom od jezera, a već popodne uživati u čistom planinskom vazduhu. Nigdje nećete naći, na tako malom prostoru, toliko prirodnog bogatstva, ljepote, pitomih plaža, bistrih jezera, brzih reka i predivnih planina – osim u Crnoj Gori.

Zemlja čuda. Ćup pun najrazličitijeg blaga. Kao da se zaista, kako kaže legenda, bogu iznad Crne Gore pocijepala vreća kad je dijelio darove prirode, pa mu poispadale planine a i štošta drugo.

"Zemlja divlje prirode, prelijepe obale, mističnih planina i pitomih ljudi, ako bismo morali da Crnu Goru opišemo u par riječi ovo bi svakako bilo to, ipak iako mala zemlja Crna Gora je daleko više od toga."

Geografi će, pak, reći da je ovo područje na jugu Evrope i Balkana, neveliko ali jedinstveno po raznovrsnosti, nastalo djelovanjem snažnih sila prirode u davna vremena. Silama ili slučajno, tek – ispalo je lijepo i neobično, veličanstveno. Nezaboravno. I pojedinačno i u harmoniji: morska so, mimoza i oleandri, planinsko cvijeće, vječiti snijeg, crni bor, miris kolibe i vrućeg domaćeg hljeba, kamenog stepeništa starog grada, zrelog vranca i suvih smokava, kao i lijepih, visokih ljudi.

Crna Gora se nalazi između 41º 52´- 43º 42´ sjeverne geografske širine i 18º26´- 20º22´ istočne geografske dužine, pa pripada srednjem Mediteranu, odnosno južnoj Evropi. Na sjeveru se graniči sa Srbijom, na jugoistoku sa Kosovom i Albanijom, sa juga je od Italije dijeli Jadransko more, a na zapadu su joj susjedi Hrvatska i Bosna i Hercegovina.

Crna Gora je ponosna zemlja koju krasi duga i burna istorija, iako vjekovima centar različitih kulturnih i religijskih uticaja, Crna Gora je danas multietnička država poznata po toleranciji i skladnim odnosima njenih naroda.

Izvor NTO - Montenegro wild beauty

BAR

Područje barske opštine se nalazi na jugoistoku Crne Gore, između Jadranskog mora i Skadarskog jezera, oivičeno podgoričkom, budvanskom, cetinjskom i ulcinjskom opštinom, dok je sam grad Bar na 42' 6'' geografske širine i 19'6'' geografske dužine, uz nadmorsku visinu od četiri metra. Površina opštine iznosi 505 kvadratnih kilometara.

Na području barske opštine se izdvajaju tri osnovne prostorne cjeline. Prva je primorsko-ravničarska (pojas pored mora, uz niske planinske strane Barskog, Mrkovskog i Goranskog polja, i dio Crmnice), druga je zona visokih planina (prirodna granica između Jadranskog mora i Skadarskog jezera), a treću predstavlja obala Skadarskog jezera.

"Bar ima više od 46 kilometara morske obale, sa dvadesetak plaža, dužine oko devet kilometara. Prosječna julska temperatura mora je 23,2C, a providnost pet metara."

O starosti grada govori Stari grad Bar, radi se zapravo o tvđavi koja je više vekova bila centar ovog mesta, sve dok se stanovništvo nije počelo seliti niže u polje. Da li ste čuli za staru maslinu, koja je stara 2000 godina? Ta maslina se nalazi u mestu Mirovica u Baru, tačnije u njegovom starom delu, što govori da je na ovim prostorima bilo života i pre dva milenijuma.

Bar je poznat po nautičkom turizmu, u njemu se nalazi jahting klub, za sve ljubitelje jedrenjaka ovo je pravo mesto. što se tiče provoda, u gradu ima dosta različitih restorana, kafića i klubova, u zavisnosti šta volite. Za one koji vole da probaju neko tipično mediterasko jelo, predlažemo Vam da probate usoljenu sardelu. Ukoliko volite masline, ono što nikako ne smete da ne probate jeste barska maslina, koju takođe možete kupiti na velikoj pijaci u Baru. Od dešavanja u ovom gradu bi izdvojili: internacionalni tv festival, susreti pod starom maslinom, festival vina i ukljeve, maslinijada, gitarijada, barski ljetopis, dani ekologije, turizma i kulture, plivački maraton i mnoge druge manifestacije.

Izvor NTO - Montenegro wild beauty

Kako do nas

Do našeg objekta se može doći magistralnim putem preko Podgorice, Virpazara, kroz tunel Sozina. Na skretanju poslije tunela Sozina skrenuti desno prema Baru. Drugi način je jadranskom magistralom: Granični prelaz Debeli brijeg, Herceg Novi, Trajekt Kamenari, Tivat, Budva, Petrovca, Bar

Udaljenost pojedinih mjesta od našeg objekta:

- Podgorica - 55km

- Tivat - 60km

- Budva - 40km

- Herceg Novi - 80km

- Kotor - 60km

Aerodrom Podgorica - 50 km

Br. Tel: +382 20 444 244

Web site: www.montenegroairports.com

Aerodrom Tivat - 60 km

Br. Tel: +382 32 671 337

Web site: www.montenegroairports.com

Aerodrom Dubrovnik – 105km

Br. Tel: +385 20 773 444

Web site: www.airport-dubrovnik.hr

Port of Bar - Trajekt-Ferry Montenegro Lines

Br. Tel: +382 30 303 469

Web site: www.montenegrolines.net

Port of Kotor

Br. Tel: +382 32 325 573

Web site: www.portofkotor.co.me

Željeznička stanica Bar

Br. Tel: +382 30 301 622